Kinderen gaan los tijdens fietshackathon

scroll
deco deco
circle

Het avontuur begon met de challenge uitgeschreven door Utrecht Bike Community en de provincie Utrecht. De vraag: Wat wil jij toevoegen aan het Nationaal en Regionaal Toekomstbeeld Fiets? Ons idee: geef kinderen, de toekomstige gebruikers van de fietsinfrastructuur, alle ruimte om hun ideeën te ventileren. Dat blijkt een schot in de roos.

Wat is jouw allerbeste fietsidee om mensen vaker en veiliger te laten fietsen? Daarop hebben we de kinderen (groep 7 en 8) uitgedaagd. Aan de hand van design thinking – bedenk een verrassende oplossing voor een probleem van een willekeurig persoon – hebben we lesmateriaal aangeboden waarmee kinderen aan de slag zijn gegaan, uitmondend in een bruisende hackathon in stadion Galgenwaard.

De resultaten maken vrolijk: van lichtgevende haaientanden tot een airbag op de fiets, van een fietsremlicht tot een ondergrondse rotonde exclusief voor fietsers. Maar liefst 60 teams zijn in de weer geweest met hun slimste oplossing. De jury kiest vier finalisten die hun idee presenteren, op basis waarvan twee winnende teams de beker omhoog mogen houden. Tijdens wisselingen en juryberaad vragen we BMX-er Dez Maarsen om zijn acrobatische kunsten op zijn fiets te vertonen.

De learnings: kinderen laten zich graag creatief uitdagen over een onderwerp dat hen aanspreekt. Ze zijn echt betrokken bij hun fietsomgeving, zijn inventief en hebben een scherp oog voor veiligheid. Competitie vinden ze leuk en spannend. Een event voor kinderen heeft een spanningsboog, afwisseling en talrijke vrolijke elementen. Voorwaarde voor het hele project? Opdrachtgever die het aandurft en enthousiaste leerkrachten die tijd willen vrijmaken in het overvolle lesprogramma.

 

 

“Nicolette en Martin van 2 in beweging zijn erin geslaagd om een forse hoeveelheid basisschoolkinderen te prikkelen, te enthousiasmeren en aan de slag te laten gaan met frisse en out of the box-fiets-ideeën. Dat is zeker gezien de beperkte beschikbaarheid van scholen een forse prestatie. Het resultaat was een spetterende hackaton in Stadion Galgenwaard met inspirerende resultaten. Kortom, een succesvol project dat voor herhaling en opschaling vatbaar is en waar de provincie Utrecht haar innovatieve voordeel mee kan doen!”

Jos Smulders
Projectleider Realisatieplan Fiets